Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών

Την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, που ψάλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ συγχοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η ακολουθία ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Είναι δε η ακολουθία αυτή στη λειτουργική μας πράξη εντεταγμένη στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του μικρού αποδείπνου. Έτσι γίνεται κάθε Παρασκευή στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες των Νηστειών και την Παρασκευή της Ε’ Εβδομάδος, που μετά την τμηματική στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ψαλμωδία του, ανακεφαλαιώνεται ολόκληρος ο ύμνος.

Στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προσευχήθηκαν με ευλάβεια ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Μακρόπουλος.

 

 

Πηγή: poimin.gr

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης

Φωτογραφίες: Μάκης Αδαμόπουλος