Γιατί “ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ”

Κώστας Μπακογιάννης-Νικόλαος Μακρόπουλος

Βλέπω μια νέα μέρα για την Αθήνα. Βλέπω και την ανάγκη του κόσμου για μία νέα μέρα στην Αθήνα. Την ανάγκη να γίνει η Αθήνα μια κατοικήσιμη πόλη. Μια πόλη που θα την επιλέγεις κάθε μέρα για να μένεις, για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, για να βγεις την Κυριακάτικη βόλτα σου, για να εργαστείς και να στεγάσεις τα όνειρά σου. Βλέπω την ανάγκη να μην είναι πια η Αθήνα μια απρόσωπη μεγαλούπολη, στην οποία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε γιατί δεν έχουμε διαφορετική επιλογή.

Θέλουμε μια πόλη για όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Για το συμπολίτη μας με το αναπηρικό αμαξίδιο, με το ποδήλατο, με το καρότσι, με το σκύλο ή το μπαστούνι του. Για το παιδί που θέλει να παίξει. Θέλουμε πιο σύγχρονες υποδομές με επίκεντρο τις ανάγκες όλων των κατοίκων και κυρίως εκείνων που νιώθουν παραμελημένοι και μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θέλουμε πολίτες που θα είναι ευτυχισμένοι με την καθημερινότητά τους και θα προσπαθούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την γειτονιά και την πόλη τους.

Η Αθήνα πρέπει να γίνει ξανά η περήφανη πρωτεύουσα της Ελλάδας, και όχι μόνο για τον Παρθενώνα και την Πνύκα. Αλλά, γιατί είναι μια σύγχρονη και ανθρώπινη ευρωπαϊκή μητρόπολη, που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Πρέπει να γίνει ξανά καθαρή και ασφαλής. Να ομορφύνει πάλι το ιστορικό της κέντρο. Η Πατησίων, η πλατεία Κοτζιά, το Πεδίον του Άρεως, η Κολιάτσου, η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Εξαρχείων να σταματήσουν να μοιάζουν με νεκροταφείο αναμνήσεων μιας παλιάς αρχοντικής Αθήνας. Να γίνει ξανά προσβάσιμη και πόλη των πολλών.

Για να πετύχουμε, όμως, όλα αυτά τα μεγάλα, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τα μικρά. Να αλλάξουμε κουλτούρα. Να φέρουμε τα ΚΑΤΩ-ΠΑΝΩ. Να σηκώσουμε ανάστημα. Κάνοντας ήπιες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, στους πνεύμονες οξυγόνου, στα πάρκα, στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, στην αρχιτεκτονική, στην καθημερινότητα. Αλλάζοντας τη φιλοσοφία της λειτουργίας του Δήμου απέναντι στον πολίτη. Αλλάζοντας τη φιλοσοφία του δημότη απέναντι στην πόλη του. Αλλάζοντας την Αθήνα. Σηκώνοντάς την ΨΗΛΑ.